រដ្ឋមន្ត្រីទេសចរណ៍នៃប្រទេសអូស្រ្តាលីបានមានប្រសាសន៍ថាវិស័យទេសចរណ៍កំពុងស្ថិតនៅលើផ្លូវដើម្បីដាក់អោយបើកដំណើរការឡើងវិញ 'ក្នុងអំឡុងពេលបុណ្យណូអែលចុងឆ្នាំនេះ '

Image
 រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្មទេសចរណ៍និងវិនិយោគរបស់ប្រទេសនេះបាននិយាយនៅថ្ងៃពុធទី ២២ ខែកញ្ញាថាអូស្រ្តាលីកំពុងស្ថិតនៅលើផ្លូវអនុញ្ញាតឱ្យព្រំដែនបើកឡើងវិញនៅថ្ងៃបុណ្យណូអែល។ រដ្ឋមន្រ្តីក្រសួងទេសចរណ៍លោក Dan Tehan បាននិយាយនៅក្នុងសុន្ទរកថាដែលរៀបចំឡើងដោយក្លឹបសារព័ត៌មានជាតិអូស្ត្រាលីប៉ុន្តែបានផ្សាយតាមអ៊ិនធរណេតដោយសារតែការរឹតត្បិតមេរោគ។ លោកបានបន្ថែមថា៖ «វាជាហេតុផលមួយទៀតដែលអ្នករាល់គ្នាគួរតែចាក់វ៉ាក់សាំងហើយយើងត្រូវតែប្រកាន់ខ្ជាប់នូវផែនការជាតិដែលនឹងធ្វើឱ្យព្រំដែនអន្តរជាតិរបស់យើងបើកទូលាយក្នុងអត្រានេះនៅមុនថ្ងៃបុណ្យណូអែល»។ កាលពីដើមសប្តាហ៍នេះលោកថេនបានដាក់ចេញនូវភារកិច្ចមួយចំនួនដែលនឹងត្រូវធ្វើដើម្បីធ្វើឱ្យប្រទេសនៅលើផ្លូវបើកឡើងវិញ។លោកបានមានប្រសាសន៍ថា“ វាមានសារៈសំខាន់មិនគួរឱ្យជឿដែលយើងកំពុងធ្វើការងារត្រៀមរៀបចំនោះ។ ធាតុសកម្មភាពមួយក្នុងចំណោមសកម្មភាពទាំងនោះគឺឆ្លងកាត់អត្រាចាក់វ៉ាក់សាំងជាតិ ៨០% ។ គិតត្រឹមថ្ងៃទី ២២ ខែកញ្ញាប្រជាជនអូស្រ្តាលីប្រហែល ៣៨% បានទទួលវ៉ាក់សាំងការពារមេរោគកូរ៉ូណាទាំង ២ កម្រិត។​ការចាក់វ៉ាក់សាំងជាតិមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ដែលក្រុមប្រឹក្សាទេសចរណ៍អូស្រ្តាលីបានបង្កើតការផ្សាយពាណិជ្ជកម្មក្នុងស្រុកពិសេសមួយដ

HANDLING COMPLAINTS

 It’s human nature that people will complain. It’s HOW you handle the complaint that’s important human nature that people will complain. It’s HOW you handle the complaint that’s important



1. SHOW INTEREST

* Listen carefully to the complaint

* Call the customer by name

- Treat the customer with respect

- Keep calm and cool.



2. SHOW SYMPATHY

Imagine how 

YOU

would feel in the customer’s position

3. REPEAT THE COMPLAINT

Repeat

 the exact nature of the complaint

 to the customer

 so there are no misunderstandings.

4. CONSIDER ‘HUMAN ERROR”

Gently establish if perhaps

 the customer

 made a simple error.

BE DIPLOMATIC!

5. ADMIT THE PROBLEM

If it is absolutely clear -

admit that “we” 

made a mistake.

But don’t be patronizing

…..don’t agree just to agree. *

6. REFER IMMEDIATELY

Tell the customer what you

CAN do

not what you can’t do.

If you cannot 

solve the problem immediately – 

refer it to someone who can. *

HANDLING COMPLAINTS

WHAT

NOT

TO DO!



DO NOT

BE DEFENSIVE

The customer is complaining

 about a problem

 – not necessarily about YOU. 

Don’t take it personally. *

DO NOT

Give

 NO 

as a flat answer.

Be prepared to offer an explanation 

or an alternative. *

DO NOT

ASSIGN BLAME

To another person 

or another department. 

The customer wants a solution! *

DO NOT

GIVE COMMANDS

Don’t order the customer about.

Be polite,

Say “Please”, etc. *

DO NOT

MAKE PROMISES

… that are unrealistic 

or not achievable.

The customer will then be 

MORE displeased. *

DO NOT

LEAVE THE PROBLEM UNSOLVED

If it cannot be solved immediately, 

keep in contact with the customer 

until it IS solved. *

DO NOT

LOSE YOUR SENSE OF HUMOUR

If appropriate, 

look on the light side.

Introduce some humour and it will help both you and the customer. *

DO NOT

OFFER COMPENSATION

Unless you are authorised to do so. *

HOW TO HANDLE A
VERY
ANGRY
CUSTOMER
LET THE CUSTOMER TALK

Let the customer vent their anger.

Just let them talk.

Do not interrupt.

Do not argue. *

INTERRUPT GENTLY

After a while, 

say you wish to help them 

solve the problem

by working together. *

TAKE NOTES

Write down all the points.

Get the facts.

Focus your thoughts.

Often seeing the points being written down takes the heat out of the argument. *


READ BACK YOUR NOTES

Read back your notes 

to the customer 

to show you care 

and that you are making sure 

you have all the points correct. *

IF CUSTOMER KEEPS ARGUING

Keep repeating 

that you only want to help them. 

Perhaps suggest that 

they call back later 

so you can make enquiries 

about the matter. *

BE  POSITIVE


BE  INFORMED


COMMUNICATE  CLEARLY

Thanks for your reading this article. Have a good day and stay safe!


Comments

Popular posts from this blog